Charakterystyka żółtaczki pokarmowej


Żółtaczka pokarmowa znana jest jeszcze pod nazwą wirusowego zapalenia wątroby typu A. Uznawana jest za chorobę zakaźną. Czynnikiem etiologicznym, który wywołuję chorobę jest wirus HAV. Ze względu na sposób przedostawania się wirusa do organizmu, schorzenie znane jest także jako choroba brudnych rąk. Przenoszenie wirusa odbywa się za pośrednictwem skażonej wody, pożywienia czy bezpośredniego kontaktu z osobą chorą.

Podstawowym objawem choroby jest żółtawa barwa skóry oraz oczu, zmiana zabarwienia moczu na kolor brązowy. U niektórych dochodzi jeszcze do utraty apetytu, bólów brzucha, nudności, wymiotów czy podwyższenia temperatury ciała. Zazwyczaj, rozpoznanie tej choroby odbywa się na podstawie charakterystycznych objawów. Ponadto zalecane jest wykonanie badań laboratoryjnych. Mają one na celu oznaczenie stężenia poszczególnych enzymów, takich jak AIAT, GTP. Sprawdzany jest również poziom bilirubiny. Dzięki temu można stwierdzić, w jaki sposób została uszkodzona wątroba.

Leczenie polega przede wszystkim na zmniejszeniu i złagodzeniu objawów. Chorym zalecany jest wypoczynek. Należy również spożywać duże ilości płynów, jak również ograniczać produkty, które dodatkowo obciążają wątrobę. Zazwyczaj żółtaczka pokarmowa przebiega bez komplikacji.

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz